Oplever du, at tvangstanker eller tvangshandlinger griber forstyrrende ind i dit liv? Har du vanskeligt ved at styre tankerne/handlingerne, selvom du forsøger? Er det pinagtigt for dig eller dine nærmeste, at du har det på den måde? Få hjælp til den rette behandling af OCD og tvangshandlinger der styrer dit liv.
Tvangstanker er generende tanker eller tankebilleder, der dukker op igen og igen. Tvangstankerne opleves som overdrevne eller urimelige, og er ofte i modstrid med de følelser og rationelle tanker, man har. Tvangstankerne forsøges derfor ofte afvist eller modarbejdet, men uden held. Tankerne kan fx handle om, at man kan komme til at skade sig selv eller andre, frygt for at være skyld i, at noget forfærdeligt sker, eller frygt for bakterier og smitte. Tvangshandlinger er handlinger eller ritualer, som udføres igen og igen.
Tvangshandlingerne udføres for at forhindre, at noget man frygter, kan ske. Tvangshandlinger kan fx komme til udtryk ved, at man vasker hænder mange gange, at man gør ovendrevent rent, at man tjekker noget gentagne gange eller udvikler ritualer omkring at skulle gøre noget på en helt bestemt måde. Udføres handlingerne ikke, vil det være forbundet med stort ubehag. Der er således ikke lyst forbundet med at udføre handlingerne. Handlingerne reducerer ubehaget midlertidigt, hvilket gør det vanskeligt at lade være med at foretage handlingerne. Der skelnes mellem, om man er plaget af overvejende tvangstanker, overvejende tvangshandlinger eller en blanding af begge.
BEHANDLING AF OCD
Sundhedsstyrelsen anbefaler kognitiv adfærdsterapi til behandling af OCD. Forskningsstudier har dokumenteret, at kognitiv adfærdsterapi er den bedste og mest effektive terapeutiske behandling til OCD. Kognitiv adfærdsterapi er fundet at være lige så effektiv som medicinsk behandling (SSRI-præparater*), der også har vist sig at have god effekt. Mange med OCD kan have gavn af en kombination af terapeutisk og medicinsk behandling.
Det kan eksempelvis være antagelser om, at:
- ”hvis jeg tænker tanken, så øges sandsynligheden for, at det jeg tænker sker”
- ”at tænke noget er det samme som at ville have, at det sker”
- ”at tænke noget forfærdeligt og ikke forsøge at forhindre, at det sker, betyder at jeg er et dårligt menneske/ønsker, at det skal ske.”
Der arbejdes med at undersøge indholdet af og logikken i tvangstankerne og at finde andre mere realistiske tanker om, hvad der kan ske. Dette arbejde bidrager til at skabe afstand til tvangstankerne og til at anskue tvangstankerne på nye mere hensigtsmæssige måder.
På den måde får man mulighed for at opleve, at katastrofen udebliver, og at angstniveauet falder, uden at tvangshandlingen udføres, og at det dermed er unødvendigt at udføre tvangshandlingen.
Hjemmearbejde mellem sessionerne er desuden en vigtig del af OCD-behandlingen. Gennem hjemmearbejde indarbejdes og trænes teknikkerne fra behandlingen, så effekten overføres til dagligdagssituationer og vedbliver efter behandlingens afslutning.
Du kan finde mere information på OCD-foreningens hjemmeside.